Archief voor oktober 2015
BLOG: Openheid geeft liefde de ruimte
‘We bedenken ons vaak een paar keer voordat we eerlijk zeggen wat de woorden van een ander met ons doen of in ons diepste zelf hebben gedaan. Wanneer we dat onthullen voelen we ons uiterst kwetsbaar. Ook omdat we bang zijn de ander te kwetsen, met alle nare gevolgen voor de relatie van dien. Dit…
Lees meerBLOG: Geslaagd zonder diploma, kan dat?
‘Dochters en zonen willen graag aan de verwachtingen van hun vader en moeder voldoen. Vaak zo graag, dat diezelfde verwachtingen worden doorgegeven aan hun eigen kinderen. Niks mis mee, wanneer de uitwerking van die verwachtingen passend zijn bij hun persoonlijkheid. Dan is het zelfs mooi. Helaas is het vaak niet duidelijk waarop het ‘doorgeefsysteem’ van…
Lees meerBLOG: De wet van de communicerende vaten
‘Nee, deze blog gaat niet over politieke zaken, maar over het proces van op je eigen benen leren staan. Ouders hebben de plicht en het recht hun kinderen op te voeden zoals zij denken dat het goed is. Wanneer kinderen volwassen worden hebben zij het recht en zelfs de plicht, ten opzichte van zichzelf en…
Lees meerBLOG: Vertrouwen en betrouwbaarheid; hand in hand kameraden
‘Vertrouwen tussen mensen ontstaat zelden in één keer. Je kunt vertrouwen ontvangen of geven, koesteren of beschadigen, verwerven of verdienen. Het is veelal een proces dat tijd kost. Je moet zelf zorgen dat de ander ervaart dat je te vertrouwen bent, want daarmee bouw je vertrouwen bij de ander op. Vertrouwen krijg, ontvang, verwerf of…
Lees meerBLOG: Varen op het kompas van verlangen
‘Verwachtingen bepalen vaak ons gedrag in het ‘nu’. Ze beïnvloeden de relaties die we hebben en ons psychisch welbevinden. Verwachtingen zijn gericht op de (nabije) toekomst. Het belangrijkste kenmerk van verwachtingen is dat ze visueel tot stand komen in ons denken. Het welbekende plaatje in je hoofd waarmee je je voorstelt wat er kan gebeuren…
Lees meerBlog: LET OP: Zwijgen werkt vernietigend
‘Rechtstreeks tot de ander spreken, betekent niet dat je automatisch krijgt wat je vraagt. De ander is niet altijd blij met je boodschap over wat je wel of niet wilt. Het kan voor beiden zeer heftig zijn. Misschien moet je ermee leven dat je niet krijgt waar je behoefte aan hebt. Misschien dient de ander…
Lees meerAdvies Psychologie Magazine: Ik heb nooit moederliefde ontvangen
Dag Gerrie, Vooral dochters raken emotioneel beschadigd door weinig moederliefde: is dit een feit of een overtuiging? Ik ben geadopteerd en heb daardoor geen moederliefde mogen ontvangen en daar heb ik tot op de dag van vandaag moeite mee. En ik ben een man van 42 jaar. Gezien dit bericht heeft het voor mij dus…
Lees meerAdvies Psychologie Magazine: Mijn moeder verbrak elk contact
Beste Gerrie, Voor mijn gevoel heeft mijn moeder mij ‘uitgekotst’. Ik was in nood, moest me losmaken van mijn liefdeloze ouders, een narcistische vader, en ze verbrak het contact. Ik ben door een zwaar rouwproces heengegaan, ik kon niet geloven dat een moeder – ik heb zelf ook kinderen – zo hard kon zijn. Ik…
Lees meerAdvies Psychologie Magazine: Mijn moeder doet me telkens weer pijn
Beste Gerrie, De relatie tussen mij en mijn moeder blijft moeilijk. Er is ofwel contact en dan ga ik weer helemaal op in de hoop dat ze dit keer wél op een fijne manier met me zal omgaan. Of ik verbreek het contact (weer) omdat ze mij telkens pijn doet en grip op me krijgt.…
Lees meer